Subarit писал(а):
OleF писал(а):
Можливо, якщо тільки кості рубати, теслярський підійде. А, якщо ще й якесь полінце потрібно розколоти?
Сокирка повинна бути більш клиновидна, майже , як " V", і лінія переднього краю сокирки має утворювати з віссю топорища, приблизно 90 градусів. І лезо має бути не пряме, як у теслярської, а пів-місяцем. Тоді сокирку не буде приклинювати в деревині.
І вищерблюватись така сокирка буде манше, бо кут загострювання більший.
Звичайно, загострити так що бритись, таку сокирку вже неможна, навідміну від Субарітової.
Приблизно ось така

Добавлю, якщо заклинить в колодці, сокирку такої форми легше визволити.
Так теж може бути. Аби зручно було.
Щодо "не буде приклинювати". Які ж ти поліняки на полюванні рубаєш, що боїшся "приклинення"?

Я навіть не пригадаю, щоб довелося розрубувати полінце більше ніж 15 см у діаметрі (на око). Жодного клину! Звісно, якщо величеньке поліно взяти... але навіщо?
Словом, я дуже задоволений своїм топірцем. Зручний та надійний. В руки береш - душа радіє, так все в ньому до ладу. Хто тямить у гарному інструменті, мене зрозуміє. А даси комусь покористуватися - то часто не хочуть з рук випускати, питають, чи нема ще чогось порубати чи затесати.

Віктор, я ж не сперечаюсь, що гарно загостренна теслярська сокирка принесе задоволення в роботі. Але ,невже у Тебе серце не крається, як Ти гарно виведеними спусками ,під 30 градусів, та й , зі всього маху, і по костомахах---ХРЯСЬ!!!
Щодо приклинювання.. А ,якщо полінце незовсім сухе? А ,якщо це полінце з лози, по російські "козья іва", яка волокниста і "тянеться" за лезом? Чому потрібно відчувати дискомфорт при роботі.? Ти ж , для ходового полювання, не будеш нахвалювати МЦ21-12, аргументуючи: " Та скільки ,Ти ,там ходиш"? Будеш рекомендувати, якусь "стрільбУ" полегше?
Так і я.
До слова згадалося... Маленька теслярська сокирка у мене,в багажнику, теж лежить

. А раптом ,що!!
Воно мо’ і нетреба, а схопишся....і Є!!!